Artikler og Nyheter Familieliv Svangerskap og fødsel

Svangerskapsdiabetes

I mitt siste svangerskap syntes jeg selv at «komplikasjonene» stod i kø. Og siden fødsel nr 1 ble til noe de fleste blir skremt av var det den som hang som en skygge over meg, og ikke det fine minnet jeg fikk under fødsel nr 2.

Men med nr 3 ble det litt mye for meg : jeg ble kvalm for første gang, hadde kraftige blødninger så jeg var sikker på at jeg mistet to ganger så ble fulgt opp for truende abort, hadde store cyster som ble fulgt opp som heldigvis forsvant, hun satt i seteleie frem til uke 35, og jeg fikk svangerskapsdiabetes.

I 12 uker måtte jeg stikke meg i fingeren 9-10 ganger daglig. Jeg var så sår i fingrene at jeg gruet meg for å stikke, på slutten måtte mannen stikke for det var så vondt at innen nålen traff fingeren hadde jeg sluppet alt utstyret.

Jeg var en av de heldige som slapp unna med kostholdregulering, de siste 4 ukene fløy blodsukkeret opp i taket men da ville de ikke gi insulin for det var så kort stund igjen. Muligheten for at jeg hadde dette sist også er der da frøkna ble nesten 4,5 kg. Men denne gangen hadde «min» jordmor rett for hun tippet at hun ikke hadde rundet 4 kg når hun ble født og det hadde hun heller ikke.

Jeg hadde ingen tydelige tegn på at jeg hadde svangerskapsdiabetes, men på 3D ultralyden syntes legen at jeg skulle sjekkes pga stor vektoppgang med de to andre og høy BMI når jeg ble gravid denne gangen. Etter en runde med glukosebelastning (0,5 l rent sukkervann på fastende mage) ble det klart at jeg hadde svangerskapsdiabetes.

Så da var det oppfølging på poliklinikk for hormonsykdommer hos en diabeteslege og diabetessykepleier i tillegg til vekstkontroller og hyppige UL med tanke på leie og samtaler med Jordmor på Anemoneklinikken. Så denne gangen følte jeg virkelig at jeg fløy ned dørene på sykehuset.

Jeg fikk maxtid med 4 dager på overtid, men det trengtes heldigvis ikke da hun kom 2 dager før termin.

Litt om svangerskapsdiabetes:

Hvem får svangerskapsdiabetes?
Man kan ikke på forhånd vite hvem som får svangerskapsdiabetes. Sykdommen kan ramme hvem som helst, men risikoen er større for kvinner som kommer inn under én eller flere av punktene under:

Kvinner med nære slektninger med diabetes (type 1 eller 2 eller svangerskapsdiabetes)
Kvinner som hadde lav eller høy fødselsvekt da de ble født
Kvinner som røyker under svangerskapet
Kvinner som er overvektige før svangerskapet (BMI over 27)
Kvinner som er over 30 år gamle
Kvinner som tidligere har hatt svangerskapsdiabetes

Hvilke symptomer finnes?
Nedsatt allmenntilstand
Tørste
Hyppig vannlating
Vedvarende hodepine

Som regel oppdages svangerskapsdiabetes før kvinnen har noen form for symptomer.

Hvordan sjekke om jeg har svangerskapsdiabetes?
På svangerskapskontrollene leverer du en urinprøve. Denne sjekkes blant annet for sukker-verdier. Det er ganske vanlig at man finner spor av sukker i urinen uten at kvinnen har svangerskapsdiabetes. Dersom man finner høye verdier av sukker i urinen, eller gjentatte ganger finner noe forhøyet verdier, utføres en glukosebelastning (sukkerbelastning).

Jeg hadde ikke sukker i urinen noe som kalles skjult svangerskapsdiabetes. 

Hva er glukosebelastning (sukkerbelastning)?
Glukosebelastning er en prøve som tar for å sjekke om blodsukkernivået stiger unormalt mye etter inntak av sukker. Man tar en blodprøve før og etter at kvinnen har drukket vann med høyt sukkerinnhold, og sammenligner dem. Det skal gå to timer fra kvinnen har drukket sukkerblandingen til ny blodprøve tas.
Glukoseblastning gjøres ved funn av sukker-verdier i urinprøver, samt hos kvinner som har høy risiko for å utvikle sykdommen (da tas prøven rundt 26.-28. svangerskapsuke).
I Norge sjekkes noen kvinner rutinemessig uten funn av sukker i urinen. Årsaken er at de har høy risiko for å utvikle sykdommen:

Kvinner som er arvelig disponert for sykdommen
Kvinner som er overvektige
Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes ved tidligere svangerskap
Innvandrere fra Nord-Afrika og den subindiske kontinent
Kvinner som er eldre enn 38 år
Prøvene tas vanligvis rundt 28. til 30. svangerskapsuke.

Har du hatt svangerskapsdiabetes? Hvor mye la du på deg og hvor stor var babyen? 

Fru Jacobsen

30 år, gift og mamma til fire barn. Er utdannet barne-og ungdomsarbeider, men vært hjemmemamma siden jeg var halvveis på vei med storebror. Og grunnet en yrkesskade i nakke og rygg så er det et valg som har passet oss.

Jeg skriver om det som interesserer meg, og som flyr rundt i toppen akkurat nå :)

Du vil kanskje også like...

2 kommentarer

  1. fruroeim says:

    Jag fick svangerskapsdiabetes och gick upp 14 kg + (vägde img bara hos jordmor och hann inte väga mig igen innan Melwin föddes) och han var 3,1 kg. Vissa menar att han var prematur och vissa inte så vet inte. Men hade jag fått «full tid» så skulle han väga ca 4,2 kg som jag ändå anser verkar vara rätt vanligt numera.

  2. renate says:

    SÅÅÅÅÅ flott at du setter lyst på svangerskapsrelaterte komplikasjoner! Hadde ikke svangerskapsdiabetes med HELLP syndrom med førstemann og synes det er viktig å få til de som kunne trenge det at de ikke er alene 🙂

    http://www.renatedanielsen.blogspot.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.