Ingen foreldre ønsker å se at barna lider av dårlig selvtillit, men dessverre kan vi ikke få alt vi ønsker. For mange barn i dag har for lav selvfølelse, og som foreldre er det vår jobb å få den opp. Så om du har en sønn eller datter, smårolling eller tenåring så kommer det noen tips og råd her for å løfte selvtilliten ( og holde den oppe) . Og etter å ha vært mamma i hele 8,5 år til fire helt forskjellige barn så har jeg gjort meg noen erfaringer, og jeg ønsker å dele de med dere.
1. Erkjenn barnets følelser
Hvis barnet ditt kommer til deg med problemer og spørsmål ang sin selvtillit er det viktig å høre hvorfor barnet føler som det gjør. Dette vil hjelpe til med å identifisere underliggende problemer og gjøre at du finner en effektiv løsning.
2. Identifiser feilaktig tro på seg selv
Vi er som regel våre største kritikere. Dette stemmer spesielt godt på barn. Og når de ikke kan klare å nå de umulige ( og noen ganger irrasjonelle) standardene de setter for seg selv, så går det på selvfølelsen løs. Ved å tilby en objektiv, utenforstående og mer optimistisk tilnærming på problemet, kan du lett snu tankene deres til et mer positivt tenkesett. For eksempel: Barnet sier at det er utrolig dårlig i matte, og en dårlig elev. Prøv å fortelle h*n at h*n er en god elev, men at barnet bare trenger mer tid på akkurat dette faget. Og legge gjerne til at det er veldig god i f.eks Norsk (eller det faget barnet er veldig god i).
3. Unngå sammenligninger
Ingenting er verre for et barn enn å høre at det ikke er like flink eller snill som et søsken. Mange voksne har lett for i kampens hete å si: Åh, kan ikke du være litt mer som broren/søsteren din. Det er ikke vondt ment. Når man er sliten og lei er det lett å gå i fellen. Ved å unngå sammenligninger så kan du maksimere selvfølelsen og unngå sjalusi.
4. Lag et positivt miljø hjemme
De sier at godhet starter hjemme, men de gjør også god selvfølelse. Ved å passe på hvordan vi snakker til hverandre og væremåte så kan du gjøre hjemmet til et sted hvor barnet slapper av. Noe som gjør at barnets selvfølelse blir økt og som kan lære han/henne å hjelpe andre som har det tungt selv.
5. Snakk positivt om dem til andre voksne
Når man sier noe pent til ungene går det gjerne inn det ene øret og ut det andre, og de tenker at man bare sier det fordi vi er foreldrene deres og MÅ si det. Men når vi forteller andre voksne, venner og familie om barnas gode sider, hva de har oppnådd o.l. så har ungene lettere for å ta det til seg og tro på det fordi du faktisk sier det til noen utenfor. Ved å «smugskryte» av barnet ditt til andre beviser du at det ikke bare er noe du sier, men at du sier det fordi du faktisk mener det.
6. Tilby ubegrenset kjærlighet
Det er mye lettere for et barn som har trygghet og ubegrenset kjærlighet hjemme å takle dårlige tilbakemeldinger og vonde dager enn de som blir elsket etter hva de kan oppnå (for det er dessverre en del av de foreldrene også). Minn dine små håpefulle på at du alltid er der for dem. At du elsker dem selv om de gjør feil. Kjærligheten til barna er betingelsesløs!
Elsker dere alle til evigheten og tilbake, uansett hva dere gjør.
7. Spør barna om hjelp
Barn vokser med ansvar. Selv om det bare er å gå ut med søppelet eller ta ut av oppvaskmaskinen så viser det at den voksne har tro på barnets evner og de føler mestring. Og dette gjør at de tror på seg selv. Så ikke vær redd for å la barna få litt ansvar i hjemmet. Det gjør ting lettere for deg og barnet får ansvar å vokse på. Følelsen av mestring, og å være til hjelp er utrolig god. Det gjelder for både små og store.
8. Feire barnas suksess
Om det er at barnet kan sykle uten sykkelhjul, fikk topp karakter på en prøve eller klarte en gradering på karaten så vær ute med ros og gode ord. Lag dessert eller finn på noe gøy for å feire. Når barna ser hvor stolte foreldre og andre voksne rundt blir, vil barnet også bli stolt av seg selv. Hvem liker vel ikke å feire litt ekstra?
9. Vær en god rollemodell
Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør er det mange som sier. Vel, for at ungene skal gjøre som du sier må du faktisk VISE dem hva det er de skal gjøre. Hvis du viser barna dine at du kaller deg selv dum, feit, viser at du ikke liker din egen kropp og/eller unngår utfordringer så kommer barna dine til å gjøre det samme om du sier motsatt aldri så mye. Se på dette som en mulighet til å bygge opp barnets selvfølelse samtidig som du blir mer bevisst og bygger opp din egen samtidig.
Hva gjør du for å bygge opp ditt barns selvfølelse? Kom med tips i kommentarfeltet.
[…] Ingen foreldre ønsker å se at barna lider av dårlig selvtillit, men dessverre kan vi ikke få alt vi ønsker. For mange barn i dag har for lav selfølelse, og som foreldre er det vår jobb å få den opp. Så om du har en sønn eller datter, smårolling eller tenåring så kommer det noen tips og råd her for å løfte selvtilliten ( og holde den oppe) . Og etter å ha vært mamma Les mer […]
Fin liste! 🙂
Jeg er veldig for latskapens pedagogikk, jeg da. Det som ofte funker her, er hvis hun vil ha noe og jeg sier «orker ikke, fiks det sjøl!» – og så sitter hun snart der og smiler med en bolle egenkokt tomatsuppe eller noe sånt. Da kan jeg si at «se, du klarte det jo, så bra!! :D», og så er hun så fornøyd, atte. 🙂
Godt skrevet ! 🙂